Jdi na obsah Jdi na menu
 

9.11.2011 Požár lesního porostu u Přílep

14. 11. 2011

Dne 9.11.2011 v 19:12 hod. byli hasiči informováni o požáru lesa u obce Přílepy na Kroměřížsku.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Holešova, Kroměříže a Zlína s cisternami, které posílily jednotky dobrovolných hasičů z Přílep, Fryštáku a Zahnašovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru suchého porostu, klestu a dřevního odpadu.

Požár zpozoroval svědek, který jel kolem a všiml si plamenů ve vzrostlém lese. Na místo byli přivoláni hasiči.

Hasiči byli na místě požáru za osm minut a velitel zásahu si nechal povolat další cisterny s vodou. Zásahové vozy museli hasiči odstavit na kraji lesa a dál postupovat pěšky. Postupně bylo do lesního porostu nataženo dálkové vodní vedení a několika proudy vody byl požár rychle lokalizován.

Celková likvidace požáru byla hlášena až krátce před desátou hodinou večer. Hasiči museli místo požáru důkladně projít a prolévat vodou proti dalšímu případnému rozhoření. K hašení používali i speciální kartuše na zásah v přírodním prostředí. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl plochu asi 40 x 40 metrů a díky včasnému zpozorování a příjezdu hasičů bylo zabráněno rozšíření na vzrostlé stromy. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost lesních dělníků, kteří prováděli pálení klestu po těžbě. Po jejich odchodu došlo k rozhoření opuštěných ohnišť a k rozšíření požáru na okolní plochu.


V posledních dvou týdnech hasiči jezdí na likvidace požárů v přírodním prostředí i několikrát denně. Důvodem je suché podzimní počasí a stále neukončené aktivity zahrádkářů, chatařů a zemědělců. Pokračuje tak spalování suchého listí, trávy nebo dřevního odpadu. Hezké počasí láká do přírody také turisty, kteří mohou způsobit požár svou nedbalostí při kouření.

zdroj: Obrazek