Jdi na obsah Jdi na menu
 

5.7.2o16 Požár Mladcová

V odpoledních hodinách likvidovali hasiči požár obilí ve Zlíně, v místní části Mladcová. 

Hasičům byl ohlášen požár obilí v místní části Mladcová ve 12:45 hodin. Požární poplach byl vyhlášen profesionálním hasičům z centrální požární stanice ve Zlíně a z požární stanice Otrokovice, a dále dobrovolným hasičům města Zlína, Fryštáku, Vizovice, Slušovice a obcí Racková, Štípa, Želechovice nad Dřevnicí, Kostelec u Zlína, Mladcová, Lípa nad Dřevnicí a Zádveřice-Raková. K uhašení požáru vyjelo celkem 15 automobilových stříkaček, jeden velitelský a jeden dopravní automobil.

V katastrálním území obce Mladcová hořelo obilné pole s ječmenem. Plamenů v blízkosti příjezdové cesty si všimla osádka žacího stroje. Místo vzniku požáru o velikosti asi deset metrů čtverečních se díky povětrnostním podmínkám velmi rychle zvětšovalo. Osádky žacích strojů se snažily plameny uhasit přenosnými hasicími přístroji a lopatami, ale nebyli úspěšní. Požár pole se rozšířil až na délku 250 metrů a díky větru se začal přibližovat k zahrádkářské osadě.

K uhašení plamenů bylo zřízeno deset útočných proudů C a každé zásahové vozidlo používalo k hašení vysokotlaký proud vody. Voda byla do zásahových vozidel doplňována kyvadlově z hydrantu, umístěného na točně autobusů v Mladcové. V jednou okamžiku plameny obklíčily jedno vozidlo hasičů, které mělo technickou závadu. Hasiči tak v té chvíli zachraňovali sami sebe.

Velitel zásahu si vyžádal k uhašení plamenů i asistenci vrtulníku. Žádost byla ale v průběhu hašení odvolána, protože hasiči plameny likvidovali efektivně a rychle. Pro hašení byly využity i lafetové proudnice umístěné na nástavbě zásahových vozidel. Jako velmi efektivní bylo hašení vysokotlakým proudem z nástavby jedoucího vozidla. Místo požáru bylo předáno majiteli v 16:00 hodin.

Pole má plochu 22 hektarů. Majitel stačil před požárem sklidit ječmen ze 4 hektarů. Požár zničil zbývajících 18 hektarů ječmene.

V průběhu hašení došlo k několika technickým závadám na zásahových vozidlech. K odtažení jednoho vozidla byla povolána vyprošťovací technika z požární stanice Otrokovice.

Majitel vyčíslil škodu v předběžné výši 600 000 korun.

Příčina vzniku požáru je v šetření hasičů.

Během hašení nedošlo ke zranění osob.

Autor:  nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

 

Náhledy fotografií ze složky 5.7.2o16 Požár Mladcová