Jdi na obsah Jdi na menu
 

2010 Velká voda ve Fryštáku

20. 5. 2010

Již ve čtvrtek zasáhly dlouhodobé vytrvalé deště severní Moravu a Slezsko. Hladiny na tamějších tocích se enormně zvýšily. To zapříčinilo zaplavení některých obcí a měst v blízkosti.

Velká voda se nevyhnula ani Fryštáku. Po vytrvalých deštích se i u nás začaly nebezpečně zvedat hladiny v potocích a přehradách. Dobrovolní hasiči z Fryštáku byly uvedeni do stavu pohotovosti během neděle 16.5.2010. Starosta města Mgr. Lubomír Doležel, místostarosta Radomír Dupal a velitel SDH Fryšták Lubomír Richter se domluvili na průběžném monitorování okolí Fryštáku. To začalo v neděli úderem 16 hodiny a každé dvě hodiny vyjížděli na obhlídku okolí.

První událost na sebe nenechala dlouho čekat. Naši hasiči byli povoláni v neděli po 22 hodině k sesuvu půdy ve Vítové vedle kapličky. Půda z meze zasypala místní silnici. Hasiči půdu částečně odklidili a zprůjezdnili alespoň polovinu. Dohromady se sesunulo asi 8m3 zeminy. Této události se účastnili ve složení: L. Richter, R. Šopík, M. Hrdlička, R. Matela; na místě je čekali hasiči bydlící ve Vítové, jmenovitě: P. Kolajík, K. Bačůvka a A. Bačůvková. Zbylá zemina byla odklizena technickými službami během pondělí.

V neděli v podvečer byl vyhlášen II. stupeň povodňového aktivity (stav pohotovosti). Ještě ten večer zintenzivnili hasiči z Fryštáku monitorování stavu vody, hlavně v části Vylanta. Hlídali průtok vody, mosty a odklízeli naplaveniny. Od pondělí 4:15 ráno situace vyvrcholila, kdy naši hasiči zůstali pod Vylanty, aby v případě potřeby pomohli místním obyvatelům překonat zaplavenou silnici. Touto dobou byla hladina potoku ve výšce 150cm. V průběhu dne se průběžně odklízely naplaveniny a monitorovalo se okolí. Hasiči zde setrvali do 21:00. Monitorovat se nepřestalo ani potom a hlídky zde vyjížděly po dvou hodinách. Celý den zde situaci monitorovali: velitel L. Richter, J. Šopík, R. Šopík, R. Matela, M. Batík, P. Kolajík, M. Hrdlička, K. Bačůvka, A. Bačůvková.

Našim hasičům není lhostejný osud ostatních postižených a tak již teď mobilizují síly a členy, aby mohli o víkendu vyjet pomoci do obcí a měst, které byly zasaženy mnohem citelněji.

Fotoreport najdete v rubrice FOTOGALERIE

autor: Martin Bill SDH Fryšták

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář