Jdi na obsah Jdi na menu
 

20.3.2012 Požár lesa v Lukově

20.3.2012 ve 14:30 hod. byli hasiči informováni o požáru v lese u obce Lukov na Zlínsku.

Na místo postupně vyjely jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z deseti míst. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jednalo o velmi rozsáhlý lesní požár. Na místo vyjel také velicí důstojník směny a nakonec bylo povoláno k hašení i letadlo.

Velitel zásahu z místa potvrdil, že vlivem větru došlo k zasažení lesní plochy odhadem 800 x 400 metrů. Vzhledem k náročnému terénu a zapadnutí zásahových vozů byla na místo povolána letecká hasičská služba. Plameny zasáhly suchý porost, který se rozšířil do lesních školek i na vzrostlé stromy. Hasiči museli natahovat dlouhá vodní vedení a zásah byl náročný na čas.

Letadlo bylo doplňováno na nedalekém letišti u Štípy. Pravidelně byla voda shazována do kritických míst a následně také na okrajové části zasažené plochy. Po sérii vzletů se hasiči vydali lesem a dohašovali skrytá ohniska, prohořívající pařezy, kořeny a stromy. U průjezdní komunikace byla odstavena zásahová technika a doprava byla regulována hlídkou policie. Jedna ze zapadlých cisteren dobrovolných hasičů musela být vytažena težkou technikou lesních dělníků.

Na místo vyjel vyšetřovatel hasičů ze Zlína, který dál šetří příčinu vzniku požáru. Čekáme také na vyčíslení způsobených škod na zničených stromech.


zdroj:Obrazek

 

 

Náhledy fotografií ze složky 20.3.2012 Požár Lukov