Jdi na obsah Jdi na menu
 

Požár 27.8.2009 (Slušovice - SUD)

28. 8. 2009

Dne 27.8.2009 ve 23:56 hod. byli hasiči informováni o požáru diskotéky ve Slušovicích.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Slušovic a Vizovic. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru části známé diskotéky u dostihové dráhy ve Slušovicích.

 

Už prvotní hlášení o požáru naznačovalo rozsáhlejší případ, kdy začaly praskat velké skleněné okenní tabule a byly vidět plameny. Operační důstojník proto na místo vyslal větší počet cisteren a výškovou techniku.

 

Z hasičů na místo jako první dorazili místní dobrovolníci, kteří potvrdili závažnost situace. S dalšími posilami byly postupně rozvinuty útočné proudy vody, které směřovaly na vnější skleněné plochy diskotéky. Další část hasičů pronikla v dýchacích přístrojích do vnitřních prostor, kde dál bojovala o rychlou lokalizaci požáru. Velení převzal velící důstojník směny a policejní páskou byl vyhrazen prostor zásahu proti vstupu nežádoucích osob.

 

Požár se podařilo lokalizovat asi po půlhodině intenzivního hašení. Další hodinu trvala postupná likvidace požáru a dohašování skrytých ohnisek v konstrukcích stavby. Hasiči museli část stavebních prvků strhnout a ochlazovat. Celý vnitřní prostor rozsáhlé diskotéky museli hasiči odvětrat přetlakovou ventilací. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru zatím jen předběžně ohledáno. Požár zasáhl část horního ochozu nad tanečním parketem s bary a posezením. Majitelé uvedli, že diskotéka byla využívána jen o víkendech a celý prostor byl uzavřen. Vyšetřování bude pokračovat v denní dobu.

 

V pátek ráno se na místo požáru sjel tým vyšetřovatelů hasičů a policie, který se snaží zjistit příčinu vzniku požáru. Na požářiště byl nasazen také speciálně cvičený pes pro vyhledávání stop. Jsou zjišťovány, prověřovány a postupně vylučovány nejrůznější možné příčiny vzniku požáru.



Způsobená škoda, která ještě nebyla přesně vyčíslena, se odhaduje v řádech milionů korun. Rychlým zásahem hasičů se podařilo uchránit další značné hodnoty majetku a objektu.


Ve 12:30 hod. skončil tým vyšetřovatelů na místě požáru. Experty i cvičeným psem bylo označeno hned několik stop, které byly zajištěny a budou zaslány k odbornému zkoumání. Do jejich výsledku zůstává případ nadále v šetření policie.


Předběžně způsobená škoda byla odhadnuta nejméně na 2 mil. Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit majetek asi za 3 mil. Kč.

 autor: HZS Zlín