Jdi na obsah Jdi na menu
 

Pomoc po povodních v Hrádku nad Nisou

24. 8. 2010

         Od začátku letošního roku se Českou republikou prohnaly několikrát přívalové deště, které způsobily bleskové a ničivé povodně. Začátkem měsíce srpna se tyto ničivé přírodní živly nevyhnuly ani severním Čechám. Nejvíce zasaženou oblastí bylo Liberecko. Sem se upíraly zraky všech ostatních obyvatel naší země a s napětím všichni čekali na další zprávy z tohoto kraje.

p1320259.jpg

 

         Zprávy přicházely hlavně z televize. Nebyly vůbec příznivé a tak každý z nás mohl sledovat ničivý průběh přívalových dešťů a následných povodní, které si vyžádali ztráty nejen materiální ale i na životech. Zprávy z postižených oblastí vnímali dobrovolní hasiči z Fryštáku obzvlášť citlivě a intenzivně. Nebylo dlouho o čem přemýšlet… Jeden telefonát panu starostovi s nabídkou pomoci byl přeposlán na krizový štáb v zasažené oblasti. Po jednodenním netrpělivém očekávání se ozval starosta města Hrádku nad Nisou s žádostí o naši výpomoc. Po obdržení instrukcí na radnici jsme dokoupili poslední zbytky potřebné výbavy (košťata, lopaty, desinfekci…), provedli jsme zběžnou kontrolu auta a v brzkých ranních hodinách (2:30, úterý ráno) jsme vyrazili do Hrádku nad Nisou.

p1320277.jpg

 

         Po šestihodinové jízdě jsme se hlásili v krizovém štábu na hasičské zbrojnici v Hrádku. Po seznámení se situací velitelem zásahu, jsme se okamžitě zapojili do práce. V prvním dnu jsme čerpali vodu ze zaplavených sklepů, pracovali jsme až do tmy, dokud to bylo možné. Druhý den nás čekala jiná práce. S klesající Nisou mizela voda ze sklepů a zůstávalo všudypřítomné jemné “blátíčko“, které bylo potřeba odklidit. Třetí den nás čekala práce dnů předchozích, akorát k tomu přibyly studny, které jsme vyčerpávali od znečištěné vody. Zpestřením naší práce bylo vytažení automobilu Škoda Favorit z opadlého řečiště Nisy. Vzhledem k povinnostem v zaměstnání doma jsme museli naši krátkou pomocnou misi ukončit v pátek odpoledne. Rozloučili jsme se s místními hasiči, popřáli hodně štěstí místním a zástupci města předali finanční dar od města Fryštáku.

p1320336.jpg

p1320400.jpg

 

 

         Domů jsme odjížděli se smíšenými pocity. Hřál nás kus dobře odvedené práce, ale tížilo vědomí toho, že na místní obyvatele ještě zůstává spousta práce, než bude vše uvedeno do stavu před pohromou. Vždyť v nejbližších ulicích, podél toku řeky Nisy, to vypadalo jako po leteckém bombardování.

p1320344.jpg

p1320435.jpg

 

         Není dne, kdy si na obyvatele Hrádku nevzpomeneme. Při pomoci obyvatelům jsme se setkali s krajany z blízkého okolí Fryštáku a Zlína. S paní Mrázkovou, rozenou Vrlovou z Holešova (Optik Vrla), jsme si slíbili, že se shledáme na našem Hasičském plese.

         Závěrem bychom chtěli poděkovat starostovi města Fryšták, který svým pohotovým a rychlým jednáním poskytl obyvatelům Hrádku naši techniku při odstraňování po povodňových škod. Této mise se účastnili: Luboš Richter, Jarda Šopík, Roman Šopík, Mira Hrdlička. Patří jim náš obdiv a velký dík.

p1320315.jpg

 

Hasiči Fryšták

více fotografií najdete ve fotogalerii