Jdi na obsah Jdi na menu
 

Nehoda 29.5.2009 (Horní Lapač)

29. 5. 2009

Dne 29.5.2009 ve 14:33 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké dopravní nehodě u Fryštáku.

 

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma zásahovými vozy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k tragické dopravní nehodě až za hranicí okresu Zlín, před obcí Horní Lapač na Kroměřížsku. Čelně se zde střetl osobní vůz Š Octavia combi a nákladním autem s návěsem na přepravu kontejnerů.

 

Podle svědků vjel na přehledném úseku silnice náhle řidič osobního auta do protisměru, kde čelně narazil do nákladního vozu. Náraz byl mimořádně silný. O přední část náklaďáku a jeho nárazník se kapota osobního auta rozpárala od motoru až po kufr. Řidič osobního auta byl na místě mrtvý.

 

Tahač měl kompletně utrženou přední nápravu. Došlo také k proražení palivové nádrže a k následnému masivnímu úniku nafty na vozovku. Řidič kamionu nebyl nijak zraněn a na místě poskytl svědectví.

 

Po nárazu došlo na osobním autě k požáru. Začala hořet přední část a zničený motor. Plameny byly sraženy dalším řidičem, který jel kolem, zastavil a použil svůj hasicí přístroj.

 

Po příjezdu hasičů byl požár auta dohašen vysokotlakým proudem vody a přední část vozu byla ochlazena. Lékař konstatoval smrt bez možnosti oživovacích pokusů.

 

Část jednotky hasičů se okamžitě začala věnovat likvidaci uniklé nafty, kde hrozilo zasažení okolní půdy u silnice. Pomocí sorbentů ze dvou výjezdových speciálů se podařilo zlikvidovat jen část paliva. Velitel zásahu si na místo nechal vyslat další vůz s větším množstvím sorbentů.

 

Po zadokumentování dopravní nehody se hasiči pustili do vyprošťování těla řidiče. K uvolnění sevření ve vraku museli použít speciální vyprošťovací zařízení, hydraulické nůžky, rozpínací válce a řetězy. Zdevastované tělo bylo vytaženo asi po dvaceti minutách prací.

 

Po nárazu byla zcela zablokována frekventovaná silnice mezi Fryštákem a Holešovem. Doprava byla zcela odkláněna na náhradní trasy hlídkami policie. Odstranění následků nehody a odtažení vraků bylo komplikované a zdlouhavé. Dopravní omezení trvalo řadu hodin.

 

 

Dopravní nehoda 29.5.2009 Horní Lapač

zdroj: HZS Zlín