Jdi na obsah Jdi na menu
 

5.3.2015 Požár poškodil podkroví chatky

10. 3. 2015

Dne 5.3.2015 v 20:46 hodin přijal operátor tísňové linky krajských hasičů ve Zlíně oznámení o požáru v objektu rekreační chatky u obce Přílepy na Kroměřížsku.

 

Na místo hlášené události byly vyslány jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Holešova, Přílep a Fryštáku. Samotný příjezd na místo požáru po polní komunikaci se ukázal pro těžkou techniku hasičů jako velmi komplikovaný. Silně podmáčený terén uvěznil jednu z cisteren profesionálních hasičů. Ostatní vozidla tak musela použít druhou příjezdovou komunikaci. Velitel zásahu si také vyžádal vyslání posilové jednotky s cisternou pro velkoobjemové hašení zn. Tatra z centrální stanice Zlín.

 

Jak bylo zjištěno po příjezdu na místo, požár zasáhl část podkrovního prostoru rekreační chatky. O uhašení požáru se jako první pokusil i majitel objektu. Zlikvidovat požár skrytý v izolacích střechy se mu však hasicím přístrojem nepodařilo. O lokalizaci a následnou likvidaci se tak postarali až hasiči, kteří po nasvětlení místa zásahu a natažení dopravního vedení vnikli do podkroví chatky. Pro celkovou likvidaci bylo nutné provést také rozebrání části stavebních konstrukcí podkroví. Ke kontrole zasaženého prostoru využili hasiči i termokameru. Třicet minut před půlnocí byla velitelem zásahu ohlášena definitivní likvidace události.

 

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 60.000,- Kč. Jak se následně vyjádřil velitel zásahu, požár se podařilo dostat pod kontrolu opravdu v poslední chvíli. Při pozdějším zásahu by s největší pravděpodobností došlo k jeho rychlému rozvoji a rozšíření na celé podkroví a střechu objektu. Hasičům se tak podařilo uchránit majetek v hodnotě asi 1 000.000,- Kč.

 

Ještě než se mohli hasiči vrátit na své stanice bylo nutné provést vyproštění zapadnuté cisterny. To se s využitím automobilního jeřábu profesionálních hasičů z Otrokovic těsně před půlnocí také podařilo.

 

Náhledy fotografií ze složky 5.3.2015 Požár poškodil podkroví chatky