Jdi na obsah Jdi na menu
 

18.2.2011 Požár skladovací haly ve Zlíně Přílukách

18. 2. 2011

Dne 18.1.2011 v 19:13 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru skladovací haly ve Zlíně, Přílukách.

 

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů ze Zlína a Uherského Hradiště s větším počtem zásahové a speciální techniky, včetně automobilového žebříku a automobilové plošiny, které postupně posílily jednotky městských a dobrovolných hasičů ze Zlína, Kostelce, Lípy, Otrokovic, Vizovic, Lhoty u Malenovic, Rackové, Želechovic, Slušovic, Zádveřic a Fryštáku.

 

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k velmi rozsáhlému požáru ve skladovací hale se stavebním materiálem. Byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu a na místo vyrazilo větší množství hasičů a techniky.

 

Při prvotním průzkumu a zásahu se hasičům nejdříve podařilo dostat od hořícího skladu přes třicet tlakových lahví na plyn a zabránit tak případným výbuchům nebo dalšímu ohrožení zasahujících hasičů.

 

Zevnitř skladů se ozývaly výbuchy, které mohly způsobovat jak detonace horkých plynů samotného požáru, tak případně tlakové lahve vysokozdvižných vozíků, které jsou poháněny plynem. Hasiči proto museli postupovat velmi obezřetně.

 

Postupně bylo rozvinuto větší množství proudů a hasiči začali halu ochlazovat. Útok byl veden jak ze země, tak i z výšky. Snahou hasičů bylo udržet požár uvnitř haly a zabránit rozšíření požáru mimo objekt a na další uskladněný stavební materiál na plochách firmy.

 

Do samotné haly se hasiči dostávali násilím. Na několika místech se podařilo prořezat otvory, kterými hasiči útočili proti vysokým plamenům z hořících polystyrenů, fólií, PVC, izolací a materiálů ze dřeva.

 

Dostatek vody k hašení poskytovaly hydranty průmyslové zóny a kyvadlová navážka cisternami dobrovolných hasičů. Pro předpokládaný dlouhý zásah byl na místo povolán protiplynový speciál, který poskytoval vzduchovou zálohu do tlakových lahví dýchacích přístrojů.

 

Doprava v průmyslové zóně byla omezena a řízena hlídkami policie. Prostor byl chráněn proti vstupu nežádoucích osob. Kouř stoupající z místa požáru nebyl unášen na obytné části města nebo do centra Zlína.

 

aktualizace

 

20:40 

Velitel zásahu hlásí lokalizaci požáru. Plameny se podařilo hasičům dostat pod kontrolu na ploše asi 50 x 20 metrů. Nadále pokračují intenzivní hasební práce. Zástupci firmy odhadují způsobené škody nejméně na 10 mil. Kč.

 

21:30 

Jsou narušeny některé konstrukční prvky skladovací haly. Velitel zásahu velí k opatrnosti při postupu hasebních prací. Objekt je neustále kontrolován termokamerou.

 

zdroj a foto:

 

 

 Obrazek