Jdi na obsah Jdi na menu
 

Varování před požáry travních porostů

25. 3. 2010
Každoroční nebezpečí jarních požárů je ze strany veřejnosti stále podceňováno a nejsou dodržována ani základní a zákonná pravidla o požární bezpečnosti. Profesionální i dobrovolní hasiči už vyjížděli k řadě požárů v přírodním prostředí. Nástup teplejšího počasí každoročně provází desítky požárů, které ohrožují přírodu, majetek i lidi.

Příchod jara láká zahrádkáře, chataře a chalupáře k jarnímu úklidu, a tím vzniká i nebezpečí těchto typických jarních požárů. Hasiči proto varují před nebezpečím jarního spalování suché trávy, listí a větví z prořezaných stromků. Každoročně řešíme řadu požárů vzniklých nedbalostí při neopatrném spalování biologického odpadu, kdy se požár vlivem větru rozšíří do okolí a napáchá nemalé škody.

Zákon navíc zakazuje plošné vypalování porostů, za jehož porušení udělují hasiči pokuty. Je proto vhodné využívat organizovaných akcí v zahrádkářských nebo chatových oblastech ke svozu biologického odpadu, čímž odpadá celá řada problémů. Kde není možné takových akcí využít, tak vždy doporučujeme myslet na vhodnou prevenci, dostatečně se na spalování odpadu připravit, zajistit si jednoduché hasební prostředky a mobilní telefon pro případné přivolání pomoci nebo hasičů.
____________________________________________________________________

HZS Zlínského kraje se snaží veřejnost upozornit na velká rizika spojená s jarními požáry a zároveň se snaží bojovat proti planým výjezdům. Proto byla začátkem měsíce března spuštěna zcela nová aplikace „hlášení pálení“ – více zde, která je dostupná přes internet. První měsíc užívání této služby využily stovky občanů a desítky firem v našem kraji. I nadále platí, že firmy a podnikatelé mají povinnost pálení hlásit a občanům to důrazně doporučujeme.


 

  pálení je možné hlásit také telefonicky na operační středisko hasičů

950 670 222

zdroj: HZS Zlín